Min fördjupning - dagens kropps-och skönhetsideal

Frågar man en kvinna idag om hon är nöjd med sin kropp så svarar de flesta nej. Nästan ingen kvinna idag är helt nöjd med sin kropp, i princip alla hittar något som de vill ändra på och ofta handlar det om att låren går ihop, magen är inte nog platt eller att de så kallade kärlekshandtagen hänger ut lite över jeanskanten. Då kan man ju fråga sig själv vilka är det som styr över dessa kroppsideal och skönhetsideal som finns idag, hur påverkade blir de yngre tjejerna och hur påverkad blir kvinnans självkänsla på grund utav detta?


Ideal kan beskrivas som ett mål man vill uppnå. Idealjaget utgår ifrån något man vill uppnå, man vill bli den perfekta och ultimata personen. Problemet är att många inte förstår att vi alla tyvärr har brister men det är dessa brister som gör oss unika.


Anledning till att jag väljer att fördjupa mig inom detta ämne är för att jag själv är kvinna och blir själv påverkad av dessa ideal. Syftet med denna uppsats är att dyka ner till botten, se varför det är som det är idag och varför det blivit så. Jag använder mig mestadels från kvinnors perspektiv och även egna erfarenheter och tankar.


Vilka är de som styr över dessa kroppsideal och skönhetsideal?

Skönhetsideal och kroppsidealen styr mestadels utav media, det vi ser vanligen på tv, tidningar och annonser på internet. Varje dag kan vi läsa om hur man går ner i vikt och inne i klädaffärerna så är både skyltdockorna och tjejerna på affischerna pinnsmala. På tvn kan vi se reklam från exempelvis viktväktarna, tv-shop visar olika träningsmaskiner man kan köpa som snabbt ska få dig att förlora kilon samt läsa i tidningarna om en massa vikttips.


På omslag på modetidningarna blir kvinnans kropp mer ett objekt. Kvinnokropparna på omslagen ska förföra, vara sexiga och ofta förekommer det mycket hud. Jämför man omslag på män och kvinnor så ser man den stora skillnaden. Medan männen står i kostymer och ser mäktiga ut så står kvinnorna och posar med hela kroppen i avslöjande kläder medan de putar sexigt med läpparna och deras redan smala kroppar blir redigerade.


Allt detta ser vi dagligen och blir omedvetet påverkade utav detta och det är bevisat att det är mestadels unga tjejer tyvärr. Redan i tidig ålder kan tjejer läsa i ungdomstidningar hur man ska mäta BMI och det finns speciella sidor i tidningen som visar vad man ska äta för att äta ”rätt”. Även i andra tidningar kan man se bilder på de som anses vara för tjocka och de som har den perfekta strandkroppen. Nu kommer vi in på min andra fråga;Hur påverkade blir de yngre tjejerna?

Att bli tonåring är nog jobbigt för alla, kroppen börjar förändras och hormonerna börjar ta fart. Man börjar bli mer medveten om sitt utseende och man vill passa in. Som tjej minns jag själv hur man började jämföra sig själv med de andra tjejerna i omklädningsrummet och hur alla nervöst började kolla på varandra, vilka hade börjat få bröst och vilka hade börjat få hårutväxt på de intima ställena.


Unga tjejer blir påverkade utav medias propaganda även om det är medvetet eller inte. Många känner att de inte duger som de är och att deras kropp inte är nog smal eftersom de vackra modellerna som killarna suktar efter är ännu smalare än en själv. Det kan även gå så långt att en ätstörning börjar utvecklas, man vill inte äta eller så väljer man att spy upp den mat man precis har fått i sig. När jag själv var 12-13år stod jag framför spegeln och klämde på min hud och inbillade mig att jag var större än vad jag egentligen var vilket ledde till att jag tillslut började spy upp maten jag åt. Jag brukade gå till skoltoan och spy upp den lilla sallad jag just fått i mig medan jag grät och svor åt mig själv i huvudet, tankar som ”du duger inte” och ”du är så fruktansvärt fet” for runt i huvudet samtidigt som jag körde in fingrarna i halsen och tårar började strömma ner längst mina kinder. När jag började på högstadiet så hade jag slutat med att stoppa fingrarna i halsen. Men en dag tog en lärare mig åt sidan och frågade om jag åt ordentligt då många lärare pratat i lärarrummet om att jag inte åt så mycket till lunch och de trodde att jag gömde min redan smala kropp i mjukiskläder för att inte visa hur smal jag var. Även fast det inte alls var sant att jag åt lite med flit så minns jag hur glad jag blev för att de tyckte att jag var smal, för smal var något jag tog som vacker.


Att det kan gå så långt att en liten 13årig flicka som egentligen fortfarande bara är ett barn ska behöva känna så är inte rätt och att ett barn tror att man är vacker om man är smal. Den stora orsaken till varför det blir så är för att varje dag möts vi av personer på tv och i tidningar som hyllas för att de har smala och vackra kroppar och konsekvenserna utav detta blir att yngre tjejer inte tror att de duger och de tror att om de såg ut som de smala personerna på tv så ska allt bli så mycket bättre. Detta leder då till min sista fråga;


Hur påverkade blir kvinnans självkänsla på grund utav detta?
Att kvinnor varje dag inte känner att de duger som de är, att de tror att de behöver se ut på ett speciellt sätt för att anses vara vackra tär på självkänslan. Att varje dag gå runt och tänka att man behöver se ut som någon annan, sträva efter ett egentligen ohälsosamt ideal skulle nog tära på vem som helst.


Orsaken till att kvinnor trycker ner sig själv på detta sätt tror jag kan bero på att de får för sig att om de hade den kroppen de strävar efter skulle de bli lyckliga, som om alla problem skulle vara som bortblåsta och konsekvenserna utav detta blir att man trycker ner sig själv mer och mer och man mår bara sämre vilket leder till en dålig självkänsla.


Avslutning.

Något vi inte riktigt förstår är att medan någon bantar för att likna någon annan så kanske just den personen opererar sig för att även den vill likna någon annan. På något sätt tror många kvinnor att personen som just de vill efterlikna är perfekt, mår bra och har ett bra liv men riktigt så är det inte, nästan ingen är helt nöjd med sig själv och som jag nämnde tidigare så har vi alla brister men de är just dessa brister som gör oss unika.


Kvinnokroppen ska inte visas upp som något sexobjekt i media och den ska inte heller jämföras med andra. Alla kvinnor är unika på sitt eget vis precis som kroppsformen. Media bör sluta sända ut signaler om att våra kroppar inte duger förrän de ser ut på ett visst sätt. Ungdomstidningarna bör sluta fokusera så mycket på vikt och hälsosam mat då de påverkar yngre tjejer extremt mycket.


Att jaga efter de ohälsosamma ideal som vi har idag kommer varken ge oss ett perfekt liv eller ett problemfritt liv. Man tappar bort sig själv, glömmer bort vem man är och mår bara allmänt dåligt utav att alltid trycka ner sig själv genom att känna att man inte duger. Den bästa lösningen hade varit om modeindustrin slutade visa upp ohälsosamt smala modeller och att media börjar tänka på de signaler de sänder ut till såväl unga som äldre kvinnor. Vi har redan nog mycket press som det är från skolan, jobbet, det sociala livet, kärlekslivet och allt annat som livet har att erbjuda.


Tell me!
Postat av: linnéa

Otroooligt bra skrivet, en mycket tänkvärd text!!

Svar: tack, vad glad jag blir!
None None

2013-05-15 @ 23:04:24
URL: http://liinnealindberg.blogg.se
Postat av: Anonym

Du är sjukt jävla duktig på att skriva tjejen. Man blir så otroligt glad i hjärtat att det finns personer där ute som dig! Håller med om vartenda ord du skrivit, men tyvärr kommer det nog dröja läääänge innan det sker någon förändring i samhället..

2013-05-16 @ 16:57:52
Postat av: Anonym

GRYMT TJEJEN!

2013-05-16 @ 22:50:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0